19 Mayıs 2015 Salı

Yapay şeyleri sevmiyormuş !..

Dedi ki,

Zevkliymiş bu photoshop. Yetenek olmasa da öğrenmeye devam.

Dedim ki,

Sonra da birileri çıkar der ki "Fotoğrafı makina çekmez, kullanan çeker" :) Bakarsın d-slr almış ama, lensi de almış bir de falan ! Hem böyle diyorsun hem de aldığın makinayı göklere çıkartıyorsun. Ne iş ? Dediğin mi yalan yaptığın mı ? Sonra bakıyorsun Photoshop'suz foto eksik gibi. E çünki dijital foto makinalarının sensörleri insan gözünün algıladığı kadar kontrast ve renk derinliğini algılayamıyorlar. En yakını -, 0 ve + pozlama telafileri ile bir sahneyi 3 kez fotolayıp Photoshop'ta HDR etmeden birleştirmek ile olabiliyor mesela gözümüzün gördüğüne... Ne oldu ? Makina çekmedi, sen de çekmedin, Photoshop yazılımı ile yapabildin !

Dedi ki,

" Photoshop fotoğrafçılık konusunda baya önemli. Fakat işlenecek fotoğrafın kalitesi de çok önemli. Ne kadar iyi çekersen fotoğrafı düzeltmek için o kadar az zaman harcıyorsun. En basitinden kadraja giren elektrik direği vs. silinmesi.

Ben en çok bu tür şeyler için istiyordum photoshop öğrenmeyi. Ve bir kaç basit manipülasyon. Daha ilerisi için yetenek ve yaratıcılık gerekiyor ki hem ben de o konuda pek yetenek yok, hem de sevmiyorum yapay şeyler."


Dedim ki,

" Fotoğraf makinası yapay, kullandığın araba yapay ve onu kullanacağın yollar yapay, evin yapay :) Şehir yapay, yiyecekler bile oldu yapay. Doğal ne kaldı ? Çevremizdeki ağaçları bile yapay yollar ile nakledip şehir düzenlemesi vb. yapıyoruz artık. Bugün "İstanbul'u seviyorum" diye söyleyenlerden kaçı acaba doğallığını, doğasını falan seviyor olabilir ? Kaldı mı ? Yapay olanı sevmemek bence bizi %99 çepeçevre sarmış bu yapay Dünya içerisinde %1'lik kalan doğallığı sevmek demek gibi bir şey. Bir gün bilimkurgu filmlerindeki gibi doğayı iyice tükettiğimizde mesela nelerin fotoğrafını çekebileceğiz ? Belki o zaman öyle yapay ortamlarda yaşayacağız ki, fotoğraf makinası denen şey çok değişik bir şey olacak. Mesela insanların, yaşlıların, görmüş olanların anılarındaki gördükleri o doğa, hayvan vb. görüntülerini anılarından fotoğrafa aktaran bir sistem olacak ! Belki de bir alet ile biz tümüyle bir fotoğrafı doğal olana birebir benzer şekilde hayal edip çıktısını alabileceğiz !.. Bugünün 3 boyutlu yazıcılarının çok çok daha gelişmiş halini düşün, çıktı der iken sadece karta basılmış bir şeyi de hayal etmeyelim hani. Dur daha da öteliyim, belki şu an bütün olup biten bir düşüncenin çıktısı !!! Ne bu böyle, amma çıkartırmış beee ;) "

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder